Kulturális örökség, helyi hagyományőrző csoport

A jelenlegi ŐSZIDŐ Nyugdíjas Klubunk és Hagyományőrző Népdalkörünk elődei  1985-ben alakultak, az ÁMK keretén belül. Megszervezésükhöz az adta az alapötletet, hogy kisebb településeinken, így Kiskörén is léteztek egészen kis létszámu, öntevékenységre összekovácsolódott, 3-4 főből álló körök. Szabad idejükben egy-egy ház kispadján, vagy bent a lakásban együtt beszélgettek, kertészkedtek, főzőcskéztek, kézimunkáztak, kártyáztak. Végsősoron ezeket kellett egy nagyobb,jól működő csoportban egyesíteni. Az asszonyok csoportja a "Tere-fere",a férfiaké a "Pipázó" nevet kapta. Ezek is ügy működtek,mint a régebbi pár fős csoportosulások. Csak itt bővült az ötletadás, a lehetőség. Az asszonyok az összejöveteleken énekelgetni kezdtek. Lassan megalakult a népdalkör. Hagyományőrző lett, mert a népdalok mellett régi népszokásokat, gyermekjátékokat is gyújtöttek, amit fel is dolgoztunk. Sőt eló is adtunk. Pl. "Háromnapos farsang", "Fellesz", "Csillag  Bori", stb. Lassan a férfiaknak is megtetszett ez, és közűlük is többen csatlakoztak a Hagyományőrzó Népdalkör munkájához. Egyébként ők majdnem minden este összejöttek a kis klubszobájukban. Kártyáztak, sakkoztak, dominóztak, malmoztak, asztali rulettjük és focijuk is volt. Lányi  Elemér ének-zenetanár, a település szülötte volt a vezetőjük.

Lassan idősödött az eredeti tagság. Sajnos egyre több lett a beteg, sőt több társunktól szomorúságunkra örökre el kellett bücsüznunk. Nagyon örültünk azonban, hogy a fiatalabb nyugdíjasokból szép számmal került ki utánpótlás.1994-ben újjászerveződtünk. A nő és féprfitábor összeolvadt. A klub közös neve: ŐSZIDŐ lett. A klubbon belül a népdalkör is tovább működött. 2015-ben ünnepeltük alakulásunk 30-éves évfordulóját. Ezen idő alatt sok értékes munkát és szép eredményeket mondhatunk magunkénak. A település célkitűzéseinek megvalósításából aktívan kivettük részünket. A munka mellett sokat kirándultunk, fürdőkre, színházba jártunk. Minden év nyarán megrendeztük a Tisza-parti nyugdíjas folklórtalálkozóinkat. 2015-ben 30.alkalommal. Ezeken sok hagyományőrő csoport vett részt, nagyon színvonalas produkciókkal. Hagyományőrző Népdalkörünk az országos népdalkörök versenyén 1 bronz és 3 ezüst minősítést kapott. Az oklevelek, emléklapok, fényképek, az alapító tagok névsora,a gyűjtött és feldolgozott anyagok írásban, felvételeken dokumentálva vannak. Megtalálható a klubnál,Önkormányzatnál, a Könyvtárban.

Most megint lezárult egy szakasz a klub és a népdalkör életében. Jelenleg újabb átszervezés elótt állnak. Reméljük sikeres lesz! Kívánjuk, hogy őrizzék és gyarapítsák eddigi eredményeinket, képességeikhez és erejükhöz mérten!
Javaslom,hogy ezt a nem kis jelentőségű csoportot és tevékenységüket vegyük figyelembe értékeink megőrzésekor! Hiszen,ha ez a generáció már nem lesz képes mindezt őrizni és továbbadni,nagyon sokat veszítünk az igazi értékeinkből.

Járdán  Józsefné
volt klubtag és a Hagyományőrző Népdalkör szakmai vezetője