2015. 12. 07.
Kisköre Városi Önkormányzat


SAJTÓKÖZLEMÉNY

ENERGIATAKARÉKOSABBÁ VÁLTAK A KÖZINTÉZMÉNYEK KISKÖRÉN

Befejeződtek a „Kisköre Városi Önkormányzat közintézményeinek energetikai korszerűsítése” című projekt kivitelezési munkái.

Kisköre Városi Önkormányzat sikeresen pályázott, a Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című projekt felhívásra. Az Önkormányzat az elnyert 70,023 millió forint támogatás segítségével a KEOP-5.7.0/15-2015-0307 azonosító számú projektet valósította meg.

A projekt megvalósulási helyszíne az óvoda, a rendőrség, a zsongó és a varroda épülete. A nyílászárók cseréjét alacsony hőtechnikai minőségük és fokozott elhasználódásuk tette indokolttá. Az utólagos hőszigetelés az energiatakarékos üzemeltetés érdekében elengedhetetlen volt. Az intézmény korszerűsítés előtti üzemeltetési és fenntartási költségei nagyon magasak voltak.

A beruházás célja az épület működési költségeinek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése. Ezen kívül a CO2 valamint az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentése, mérsékeltebb fosszilis energia felhasználás elérése. A projekt megvalósulása nemcsak az Önkormányzatának jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó (földgáz) felhasználás környezetvédelmi szempontból is előrelépés.

A pályázat keretében megtörtént az óvoda épülete esetében 202 m2 homlokzat felület és 21 m2 lábazat felület hőszigetelése, a magastetős szerkezeten 188 m2 padlásfödém hőszigetelése, továbbá 18 db homlokzati nyílászáró cseréje.

A zsongó épületén 166 m2 homlokzat felület és 18 m2 lábazat felület hőszigetelése, a lapostetős szerkezeten 207 m2 lapostető csapadékvíz elleni valamint hő- és hangszigetelése került megvalósításra a 19 db homlokzati nyílászáró cseréje mellett.

A varroda épületén 424 m2 homlokzat felület és 59 m2 lábazat felület hőszigetelése, a lapostetős szerkezeten 628 m2 lapostető csapadékvíz elleni valamint hő- és hangszigetelése, valamint 50 db homlokzati nyílászáró cseréje valósult meg.

A rendőrség épületének esetében az 57 m2 homlokzati nyílászáró cseréje mellett 431 m2 homlokzat felület hőszigetelése megtörtént, továbbá a magastetős szerkezeten 32m2 padlásfödém hőszigetelése is megvalósult.

A pályázat eredményeképpen az energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége 750,01 GJ/év lesz, az ÜHG-kibocsátás csökkentése (CO2 eq) pedig 31,94 t/év.